No Images

 

Hieronta ja urheiluhieronta

hoitaa ja ennaltaehkäisee monenlaisia tuki- ja liikuntaelinvaivoja. Työelämän, urheilulajien yms. haasteellisuus, esim. yksipuoliset työasennot ja kuormittavuus lisäävät alttiutta erilaisille tuki- ja liikuntaelinongelmille.

Hieronnan yhteydessä voidaan myös käyttää lämpöpakkausta esihoitona tai kuumia kiviä tuomaan lämpöä ja lisätehoa hoitoon, käsitellä lihaskalvoja, tehdä venytyksiä ja antaa ohjeistusta venyttelyyn yms. kotona.

Hieronnan toteutustapa valitaan yksilöllisesti asiakkaan tarpeen mukaan.

Se voi olla hoitavaa hierontaa jolla hoidetaan tiettyä ongelmaa, tai urheilijan hierontaa jossa huomioidaan lajin vaatimukset, harjoittelukaudet, kilpailut ja harjoittelun rytmitys. Urheilijalla hieronta on tärkeä osa lihashuoltoa. Se mm. auttaa ehkäisemään vamma-alttiutta, nopeuttaa syntyneiden vammojen paranemista ja nopeuttaa palautumista urheilusuorituksesta.

Hieronta voi olla myös kevyempää rentoutushierontaa, vaivoja ennaltaehkäisevää hierontaa tai nestekiertoa edistävää hierontaa.

Passiiviset ja aktiiviset venytykset, testit (lihastasapaino, liikeradat) sekä neuvonta ja ohjeistus ovat tarvittaessa myös osana hoitoa.

 

Ongelmia hoidettaessa tarvitaan yleensä useampia hoitokertoja riittävän usein tehtynä, esim. 5-10 kerran sarja 1-3 kertana viikossa. Ylläpitohoitoon ja ennaltaehkäisyyn riittää hierontakäynti esim. 1-2 kertaa kuukaudessa.

 

Hieronnan vaikutuksia:

  • venyttää ja rentouttaa kireää lihas-, kalvo- ja jännekudosta

  • lievittää staattisesta lihasjännityksestä johtuvaa niska- ja päänsärkyä

  • mahdollistaa urheilijan maksimaalinen harjoittelu ja välttää ylirasitusoireita

  • nopeuttaa vammojen paranemista, poistaa kiinnikkeitä ja lisää vanhan arpikudoksen elastisuutta

  • lisää aineenvaihduntaa ja nestekiertoa, vilkastuttaa verenkiertoa

  • vähentää turvotusta

  • lievittää stressiä ja rentouttaa

 

Purentalihashieronta

Purentalihashieronta voi olla avuksi jos kärsit päänsärystä, migreenistä, tinnituksesta, stressistä, korvakivuista tai huimauksesta. Myös kasvojen alueen hermosärkyyn, alaleuan kipuun, jäykkyyteen tai lonksumiseen siitä voi saada apua.

Hieronnassa käsitellään selän ja niska-hartia-alueen lihaksia, kaulan, pään ja kasvojen lihaksia sekä purentalihaksia myös suun sisäpuolelta.

Kireyttä purentalihaksiin voi aiheuttaa mm. hampaiden öinen narskuttelu tai yhteenpureminen, stressi, purentavirheet. 

 

Hot Stone hieronta

Kuumia kiviä on käytetty kautta historian mm. Maya-kulttuurissa, Amerikan intiaanien keskuudessa ja Havaijilla lieventämään kipua ja hoitamaan ihmistä kokonaisuutena. Kiviterapiahoidot ovat olleet osa myös itämaista lääketiedettä jo yli 5000 vuoden ajan.

Kuumakivihieronta tuntuu erittäin miellyttävältä ja rentouttavalta, ja sen fysiologisina vaikutuksina mm. lihaskudos pehmenee, veri- ja lymfasuonet laajenevat ja nestekierto vilkastuu. Hot Stone-terapia on voimakkuudeltaan kevyt hieronta kuumia (n. 50 asteisia) kiviä käyttäen koko keholle. Lisäksi voidaan käyttää myös kylmiä kiviä esim. kasvoille.

Kuumia kiviä voidaan käyttää myös hoitavan hieronnan yhteydessä tehostamaan sen vaikutuksia. Lihaskudos on helpommin muokattavissa lämpimänä, ja kivien avulla tehtävässä hieronnassa lämpövaikutus jatkuu koko hoidon ajan.

Kylmiä kiviä voidaan käyttää kontrastihoitona vuorotellen kuumien kivien kanssa.

 

Intialainen päähieronta

pohjautuu tuhansia vuosia vanhaan Ayurveda-perinteeseen.

Siinä käsitellään pään lisäksi niska, hartiat ja käsivarret ja asiakas yleensä istuu hoidon aikana. Vaatteita ei riisuta, mutta kaula- ja korvakorut otetaan pois hoidon ajaksi. Hoidon kesto on 30 tai 45 minuuttia.

Hoito on erittäin rentouttavaa mutta yleensä myös energiatasoa lisäävää, joten sitä ei kannata välttämättä ottaa muutamaan tuntiin ennen nukkumaan menoa.

Intialaisesta päähieronnasta voi saada apua mm. päänsärkyyn ja migreeniin, lihasjännityksiin, väsyneisiin ja rasittuneisiin silmiin, tinnitukseen ja unihäiriöihin. Lisäksi sillä on saatu erittäin hyviä tuloksia hiusten kasvun lisäämiseen säännöllisesti, pidempijaksoisesti tehtynä.

 

Kiinalainen kuivakuppaus

on ikivanha hoitomenetelmä, joka laukaisee tehokkaasti lihasjännitystä ja lievittää lihaskipua.

Lisäksi se rentouttaa, puhdistaa kehoa, poistaa turvotusta ja lisää imunestekiertoa. Hoito on eräänlainen kuppauksen, sidekudoshieronnan ja lymfahieronnan yhdistelmä. Kuivakuppauksessa käytetään eri kokoisia kumisia tai silikonisia imukuppeja.

 

Hieronnan rajoitukset

Hieronnalle on myös olemassa vasta-aiheita, jotka voivat estää hieronnan tai jotka on huomioitava hieronnan toteutuksessa. 

Keskustele hierojasi kanssa ennen ajanvarausta seuraavissa tapauksissa:

Infektiot ihossa, kuume, laskimotukokset, syöpä, hemofilia, ihotaudit, akuutit vammat, iskeeminen kudos ja tuntopuutokset, suurentuneet imurauhaset.

Alkoholin tai päihteiden vaikutuksen alaisena ei voi tulla hierontaan.

Joomla templates by a4joomla